суббота, 19 сентября 2009 г.

Взяття Першої Приватної...


Нехай винолюбиві французи святкують 14-го липня День Взяття Бастилії, я заснувала власне свято - День Взяття Першої Приватної Броварні і ухвалила відзначати його 26-го серпня. Саме того дня я нарешті приступилася до бурштинових і не тільки зразків першого автентичного українського пива (за словами самого виробника). Я наполегливо шукала, видивлялася їх на полицях одеських крамниць і супермаркетів з листопада 2007-го !!! року (при давно вже 2009-му році на календарі). Саме 20-го числа падолиста, року 2007-го один знаний пивний авторитет порадив Першу Приватну Броварню у відповідь на моє сором`язливе питання про найкраще (на його думку) вітчизняне пиво, яке варто скуштувати. І саме відтоді я провела майже два роки у марних пошуках. Навіть у Києві, в якому бувала у відрядженнях, і звідки, власне, й надійшла рекомендація, Перша Приватна зі Львова тримала оборону... Відвідувані мною столичні "Сільпо", "Еко-маркет" не поспішали задовольнити зростаючу цікавість. Аж ось - 26-го серпня поточного року, у перший робочий день після відпустки, точніше, по його завершенні, я підійшла до однієї з будок, яких є зо п`ять на невеличкій вулиці неподалік телестудії і... не йняла віри власним великим очам: Перша Приватна Броварня - в асортименті.

Я на пробу обрала "Платінум". Свого часу я зробила не один сюжет для новин з професійних дегустацій пива - кожний зашифрований зразок напою, що виносився на суд журі, займав своє місце й перед кожним журналістом. Про вимоги щодо кольору, прозорості, гіркоти, піноутворення, висоти, стійкості піни тощо деяке уявлення я мала. І можу сказати - це пиво мені сподобалося. Потім я купувала ще "Світле", "Чорне", "Національне", щоб нарешті з`ясувати, що ж-то воно таке - Перша Приватна Броварня, яка варить пиво "Для людей - як для себе" (згідно свого слогану). Звичайно, асортимент продукції компанії значно більший. Але що можна вимагати від невеличкої будки (слава їй і за це). З того, що поки вдалося скуштувати, "Платінум" так і лишився для мене найсмачнішим (може тому, що першим потрапив до моїх рук). Перша Приватна Броварня, що пишається чистотою свого класичного пивоваріння, позиціонує власну продукцію як пиво без компромісів-замінників. Свої компліменти, а також побажання більш масово з`явитися на одеському ринку, я вирішила висловити в електронному листі до компанії (оскільки вони кажуть на сайті, що відкриті до контактів зі споживачами). Правда, відповіді так і не отримала. Хоча, як сказати...
Відповідь може виглядати зовсім не так, як ти собі її уявляєш. Буквально вчора я вже ввечері забігла по цукерки до особливо нічим не показного магазину через дорогу від свого будинку. "Світле" Першої Приватної виблискувало скляними пляшками в холодильнику. От такої!
Втім я буду пам`ятати, що Перша Приватна Броварня після майже двох років запеклої боротьби на мою милість здалася у звичайній будці на Армійській, за рогом студії. Кажуть, пиво у помірній кількості сприяє здобуттю мудрості. Якою мудрою думкою збагатилася завдяки цьому пиву я? Здається, маю відповідь: буває, ти вперто намагаєшся щось відшукати там, де ти сама вирішила, що це є саме там. А насправді те, що шукаєш, може чекати на тебе зовсім в інших, навіть непримітних, не таких яскравих і галасливих місцях. Але ж від того його цінність і причетність до дива не зникає.

4 комментария:

  1. А ось колись у Америцi зробили такий тест.
    Завязали людям глаза и попросили определить марку пива которое они пьют. И никто ничего не определил.... Ну это конечно речь о массовых сортах - Budweiser, Coors, Miller, Stella, Heineken. И статистически не определилось какое пиво лучше... Так что, эти все одинаковые. Но конечно если пиво сладкое как бельгийский Kriek вишневый (кислая вишня вместо дрожжей) - ну вот это уж ни с чем не перепутаешь )))

    ОтветитьУдалить
  2. В развитие пивной темы - мой любимый "пивной" анекдот:
    Международный съезд пивоваров. После напряженного рабочегодня директора крупнейших пивоварен мира тусуются в баре. Директор "Бадвайзера" громко, чтобы все слышали, заказывает: Дайте мне любимый напиток каждого американца, жажду утоляющий, легко пьющийся в любое время дня, прозрачный как слеза ребенка - БАД ЛАЙТ!!
    Ему наливают, он сидит и потягивает "Бад" с блаженным видом. Директор "Короны" прочищает горло, и тоже:
    - Дайте мне гордость всей Мексики, древнейший напиток цивилизованного человека, ароматную, янтарную, восхитительную КОРОНУ!!
    Получает, начинает смаковать, а сам давит косяка на директора "Гиннеса" - как, мол, тот выпендрится.
    - А мне, любезнейший, стакан "Кока Колы", - говорит директор "Гиннеса". Ему наливают, и он с наслаждением высасывает охлажденную шипучку. Все в шоке. Директор "Короны" спрашивает, почему он не заказал "Гиннес".
    - Дык, из солидарности, - отвечает директор "Гиннеса". - Вы пиво не пьете, так и я не пить буду?

    ОтветитьУдалить
  3. Нет-нет, о пивной дегустации и себе в ней :) я сказала для пущей важности. Сама я пиву характеристику могу дать, лишь исходя из двух ведущих параметров "Нравится" и "Не нравится"... Вишневое пиво, правда, и я бы отличила. Но даже и пробовать не стану. Пиво - это ячмень, хмель и вода. А вот они должны быть лучшие. Чтобы мне потом понравиться :))))))))))

    ОтветитьУдалить